Tippek, hogy védd meg a Földet!

július 25, 2018

Sziasztok!
Szerencsére egyre többen foglalkoznak ezzel a témával és biztatnak másokat is arra, hogy védjék a környezetüket. Sokáig én is figyelmen kívül hagytam, de egy idő után elég érett lesz az ember arra, hogy belegondoljon, hogy már pár perc alatt mekkora mennyiségű szemét keletkezik a világon ami az egyszer használatos műanyagok esetében 200-1000 év amíg lebomlik, ami rengeteg idő, de ezen kívül is egyre szennyezettebbé válik a világ, a levegő. Mint mindenre, erre is igaz szerintem, hogy akármilyen kis apróságot tesz meg az ember, akár csak szimplán elhagyja az eldobható műanyagok használatát az is rengeteget tud segíteni. Szóval összegyűjtöttem pár tippet, amivel ti is tudtok tenni, hogy védjétek a Földet. :)

Forrás: NZ Home

1. Cseréld le a műanyag zacskókat és használj kulacsot!
Bevásárláskor a legtöbb ember ösztönösen műanyag zacskót használ, ezt a legkönnyebb és talán egyik leghasznosabb dolog lecserélni. A mi háztartásunkban is rengeteget pazarlunk sajnos ilyen egyszer használatos dolgokból,de igyekszem már odafigyelni,másokat már sokkal nehezebb természetesen erre rávenni és előbb lehet meggyőzni őket a spórolással mintsem a környezettudatossággal. 
Ahelyett, hogy mindig műanyag vizet veszel pedig érdemes beszerezni egy jópofa kulacsot amire szívesen nézel rá és tudod vinni magaddal mindenhova, így nem kell mindig vizet venned csak feltöltened valahol.

Ebayen és már számos más helyen is van ennek helyettesítésére több méretben nylonból készült zacskó ami mosható és nagyon kis praktikus, csak egyszer kell megvenni és mindig könnyen elfér a táskában. Kulacsot szintén sok helyen lehet kapni, érdemes szétnézni több helyen is, hogy számodra melyik a legmegfelelőbb. :)
LINK 

Forrás: Pinterest

2. Használj mosható dolgokat.
Egyre több olyan dologból van már mosható verzió is amit napi szinten van gyakran használunk, ezekre is érdemes váltani.Vannak már mosható pelenkák, mosható, betétek vagy intimkehely, mosható vattakorong, zsebkendő, stb. Ezeknek nem árt ha alaposabban utána néz az ember mielőtt megveszi, de általában érdemes kipróbálni, mivel a tapasztalat alapján jobban be is szoktak válni másoknál mint egyszer használatos társaik, és természetesen pénztárca barátabbak is. A vattakorongot például könnyű házilag is elkészíteni, de mondjuk meskán is lehet vásárolni rengeteg kreatív és mosható termékeket is.

3. Próbálj minél több dolgot házilag előállítani!
Ez vonatkozik kozmetikumokra és ételekre is, az interneten rengeteg oldalról ellehet lesni ötleteket, például hogy hogyan készíthetsz természetes összetevőkből magadnak kozmetikumokat amik sokkal hatékonyabbak esetleg a boltiaknál és nem tartalmaznak a bőrre káros anyagokat. Ha nagyobb mennyiségben csinálod akkor ezzel is spórolhatsz, és azt kapod amit szeretnél felesleges káros anyagok nélkül, na meg ezzel is teszel a környezetért. Rengeteg olyan márka van ami állatokon tesztel és olyan összetevőket tartalmaz ami nem éppen a legjobb a bőrnek, de ha nem szeretnél magad összeállítani akkor is érdemes szétnézni, rengeteg kevésbé ismert márka is van ami környezettudatosabb és jó termékeik vannak. Szappanból,tusfürdőből is léteznek már olyanok amiket csomagolás nélkül lehet kapni. Mosáshoz is létezik például alternatíva a mosódió ami állítólag szintén sokkal jobb, de érdemes mindennek előtte jobban utána nézni.

4. Vásárolj használt ruhákat, ami felesleges azt ne dobd ki.
A használt ruha vásárlásban általában eltérő vélemények vannak, vannak akik szívesen vásárolnak hiszen kedvező áron lehet kifogni jó (vagy teljesen új,címkés) darabokat néha és ha már hordták akkor lehet tudni, hogy nem-e megy tönkre egy mosás után, na meg különlegesek is, nem fog szembejönni veled az utcán. Minél kevesebb új ruhát kell gyártani annál kevésbé szennyezzük a környezetünket. Új ruha vásárlásánál érdemes átgondolni azt is, hogy tényleg használni fogod-e azt az adott ruhát és érdemesebb egy jó minőségű dolgot venni mint sok rosszat. De ha valaki nem szeret használt ruhákat hordani, akkor még ugyanúgy megteheti, hogy a kidobandó cuccait eladja vagy odaadja rászoruló embereknek ahelyett, hogy szimplán kidobná a szemétbe, akármennyire is ódivatú egy ruha, még azt is szívesen fogadják sokan és vannak külön ennek a célnak megfelelő facebook oldalak és olyan szeretetszolgálatok/konténerek ahova le lehet adni számunkra feleslegessé vált dolgokat.

5. Fogadj örökbe és ivartalaníts!
Ha szeretnél egy kisállatot akkor mindenképpen fogadj örökbe valamilyen menhelyről vagy vegyél tenyésztőktől, ha különlegesebb állatról van szó. Állatkereskedésekben szaporítják az állatokat és kis helyen, rossz körülmények között tartják őket ami miatt az élethosszuk is csökken. Ha menhelyről fogadsz örökbe egy állatot akkor a halálból mented meg őt és valószínűleg élete végéig hálás lesz és nagyon fog szeretni. A tenyésztőket meg szintén nem sokat kell részletezni, nagyrészt hozzáértéssel és jó körülmények között tartják az állatokat, az igényeiknek megfelelően bánnak velük, jó minőségű táppal etetik, ami sokat számít. Ivartalanítás pedig azért fontos, mert így is rengeteg gazdátlan kisállat van, ha nincs ivartalanítva egy állat és öncélból, hozzáértés nélkül szaporítják azzal csak ezt a folyamatot támogatják vele, ezzel sincsenek sokan tudatában.

6. Legyél vegetáriánus, vegán
Erről is megoszló vélemények vannak, van aki el se tudná képzelni az életét hús nélkül, de sok ember nem enne ha önmagának kellene megölnie azt az adott állatot, vagyis úgy eszik, hogy nem akarnak tudomást venni arról, hogy mi áron. A húson kívül rengeteg ételben van fehérje ami akár sokkal egészségesebb és energiaadóbb mint a hús, és sok ember mikor elkezdett áttérni a vegetáriánus/vegán életmódra sokkal egészségesebb, energikusabb lett, és emellett még számos lelki és fizikai pozitívuma van. Nem mindenképpen drágább mint az átlagos étkezés, meg kell találni azokat a helyeket ahol olcsón lehet kifogni ilyen termékeket, és piacon vagy szedd magad akciókon olcsón hozzá lehet jutni finomabbnál finomabb zöldségekhez és gyümölcsökhöz, amik lekörözik a szupermarketeseket. Ha valaki emellett dönt, akkor odafigyel, hogy minden tápanyagból elegendő tudjon jutni a szervezetébe, erre általánosságban nem nagyon szoktak figyelni szerintem sportolókon kívül, szóval nem véletlenül érzik magukat sokan sokkal energikusabbnak, sokan nem esznek például elegendő gyümölcsöt. Természetesen egyik életvitelt se kell hirtelen elkezdeni, ha valakiben megszületik az elhatározás. Rengeteg olyan húshelyettesítő van ami megfelelő fűszerezéssel van, hogy nem is nagyon lehet érezni a különbséget, nem is gondolná az ember, hogy nem tartalmaz húst.

Sok hulladékmentes háztartásos facebook csoport is van ahol tippeket és praktikákat osztanak meg egymással mások, sok hasznos dolgot ellehet ezekből is lesni. 
Ti mit tesztek a környezetekért? :)

You Might Also Like

2 megjegyzés

 1. Szia!
  Nagyon szépen összeszedted a tippeket, ezek tényleg egyszerűek ugyanakkor nagyon sokat jelentenek a Földnek. Annyira örülök, hogy már látom a jeleit a blogger közösségben, hogy felfigyeltek a környezetvédelem témájára! :')

  További szépséges napot,
  Ginny

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szió!
   Köszönöm a kedves szavakat és szintúgy örülök, hogy mostanában egyre több ember s blogger beszél róla,kell is,hiszen sokan nem látják a dolgok súlyosságát ha nem beszélnek róla többet. :)

   Neked is további szép napot,
   Vera

   Törlés